Informatie en inschrijving
Via e-mail:
events@sereni.be


Uitvaarplanner Sereni en online filmmagazine Kortfilm.be slaan opnieuw de handen in elkaar voor de Ontroerd Kortfilmavonden: een rondreizend filmprogramma dat rouw bespreekt maakt. We nodigen iedereen uit om stil te staan, te voelen, te delen. Verlies raakt ons allemaal en film biedt een unieke toegang tot collectieve troost, reflectie en ontmoeting. Life is your legacy: de manier waarop we omgaan met verlies, is een essentieel deel van ons leven en onze erfenis. Samen met drie gastcuratoren, elk met een sterke stem binnen hun vakgebied, stelden we een avondvullend programma samen dat raakt en verbindt.

In oktober is het de beurt aan schrijver en kunstenaar Saskia De Coster, bekend om haar scherpe blik en gevoeligheid voor de rafelrandjes van het leven. Zij nodigt u in de Mechelse cinema Lumière.

Datum: Dinsdag 21 oktober 2025 om 20u.

SASKIA DE COSTER (°1976, LEUVEN) IS EEN VEELZIJDIGE BELGISCHE AUTEUR, KUNSTENAAR EN OPINIEMAKER.

Ze begon op jonge leeftijd met schrijven en won op haar dertiende de Junior Journalist-wedstrijd. Na haar studies Germaanse talen en literatuurwetenschap aan de KU Leuven debuteerde ze in 2002 met de roman Vrije val. Sindsdien bouwde ze een indrukwekkend oeuvre op, met onder meer Wij en ik (2013), dat bekroond werd met de Opzij Literatuurprijs en waarvan meer dan 60.000 exemplaren werden verkocht, en Nachtouders (2019), dat op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs stond.

De Coster verkent de grenzen van literatuur via samenwerkingen met beeldende kunstenaars zoals Arne Quinze en Rinus Van de Velde. Ze creëert videokunst, sound performances en theaterprojecten, en schreef onder meer songteksten voor muzikanten als Daan en Dez Mona. Haar interdisciplinaire aanpak kwam tot uiting in het project “The Author is Present” (2023), waarbij ze zich een maand lang liet opsluiten in een glazen kooi in het KMSKA om haar roman Net Echt te voltooien.

Als opiniemaker publiceert ze in onder andere De Standaard, De Morgen en NRC, en zet ze zich in voor LGBTQ+-rechten en culturele diversiteit. In 2020-2021 was ze de eerste writer-in-residence aan de KU Leuven, waar ze creatief schrijven doceerde en een project opzette rond de relatie tussen hardlopen en schrijven. Haar werk is in tien talen vertaald en ze wordt geprezen als een van de meest originele stemmen in de Vlaamse literatuur.