Ga verder naar hoofdcontent

In kader van Wereldlichtjesdag, maakte Maja Jantar een speciale editie voor Sereni van 128 licht houders in keramiek.

Bijzonder, cultuur, Kennis, Kinderen

Maja Jantar

… .–. . .-.. .-.. / .-.. .. –. ….

In kader van Wereldlichtjesdag, maakte Maja Jantar een speciale editie voor Sereni van 128 licht houders in keramiek.

Ieder jaar in december is er Wereldlichtjesdag. Wereldwijd komen mensen bij elkaar om overleden kinderen te herdenken en wordt er een kaars gebrand. Het idee is dat door de verschillende tijdzones in de wereld een golf van licht ontstaat, zodat de wereld een beetje lichter wordt voor de mensen die hun kind hebben verloren en niet alleen zijn met hun verdriet.

De licht houders in keramiek staan voor een gedicht, een spreuk, letter voor letter licht, zijnde: 
SPELL / LIGHT in Morse code.

Ze sturen een gecodeerd bericht uit om het licht uit te nodigen, in ons leven, in de wereld. De binnenkant is verguld, om het licht te verspreiden en te versterken, de buitenkant heeft een gradatie van licht naar donker, net als de schakelmomenten in ons leven, van nacht naar dag of van dag naar nacht, ochtendgloren, schemering.
Deze editie bedraagt 128 lichtjes, elk gesigneerd en genummerd, hand gemaakt in keramiek, uit een 400 gr. stuk klei, maar elk op zich uniek.

Ze staan als symbool als moment om op dat licht te focussen, om naar binnen te keren, en het licht aan te steken. Om het licht te gebruiken om met elkaar in verbinding te treden, een netwerk van lichtjes, lichtjes ook voor wie we niet meer vast kunnen houden. Licht kunnen we samen omarmen.

Datum & locatie 
Dinsdag 7 december
Leuvensesteenweg 769 
2812 Muizen (Mechelen)

Programma
19u Ontvangst
19u30 Maja Jantar vertelt ons meer over de licht houders. Met een verrassende muzikale omlijsting.
20u15  Receptie en mogelijkheid om je licht houder te laten signeren door Maja Jantar.

Morse Code

De titel Spell / Light in Morse. Morse is een communicatiecode, bestaande uit met tussenpozen uitgezonden signalen, die letters, leestekens en cijfers vertegenwoordigen. Maja Jantar gebruikte deze code verwerkt in licht houder.

Maja Jantar

Maja Jantar is een multidisciplinaire, meertalige (Nederlands, Duits, Engels en Frans) en “polysonische” kunstenares en regisseuse die woont in Gent, België en Finland. Haar werk omvat performances, muziek, poëzie, keramiek en beeldende kunst.