Rouwen is eigenlijk alles wat valt onder het leren omgaan met verlies. Je bent in de rouw als je iets of iemand mist waaraan je verbonden was, waar je van hield en waar je om gaf. Eén van de meest ingrijpende verliezen is de dood van een dierbare naaste.
Bestaat er zoiets als een rouwproces?
Heel ons leven hebben we geleerd om te leven, niet hoe we moeten omgaan met sterven. Een draaiboek voor rouwen is niet te geven. Iedereen rouwt op een andere manier. Elk rouwproces heeft een begin, een midden en een einde, maar deze fases kunnen ook gewoon door elkaar heen lopen.
Wat is rouwen?
Rouwen is een werkwoord, wordt vaak gezegd. Je moet met rouw aan de slag om je verdriet hanteerbaar te maken. Wie zich hier goed bij voelt, kan de fases van rouw bestuderen van de Amerikaanse psycholoog J. William Worden. Hij omschreef het rouwproces als vier rouwtaken, vier fasen in rouwverwerking.
- Het aanvaarden van het verlies. Erkennen en accepteren dat de overledene nooit meer terugkomt.
- Het omgaan met de pijn van het verlies. Eerst de pijn voelen, dan doorleven. Erover praten, emoties verwerken, gevoelens niet onderdrukken.
- Het aanpassen aan het leven van hier en nu. Het leven waar de overledene niet meer aanwezig is. Het leren van nieuwe taken en vaardigheden als dat nodig is. Gedaan met de hulpeloosheid.
- De overledene emotioneel een plaats geven en de draad van het leven weer oppakken. Ruimte maken voor anderen. Het aan durven gaan van nieuwe relaties.
‘Normale’ rouw bestaat eigenlijk niet. Ieder verwerkt op een andere manier zijn verlies en gaat op een andere manier om met de dood. Dat is maar goed ook. Niemand kan voor een ander bepalen welke gevoelens gepast zijn, of dat nu heftige gevoelens zijn of juist het ontbreken daarvan. Je hoeft niet bang te zijn dat je als een zaag wordt beschouwd als je iets wil vertellen, een herinnering wil delen, of wil zeggen dat het moeilijk is om alleen verder te gaan. Je hoeft je al helemaal niet op te sluiten en te wachten tot je je weer goed voelt om verder te gaan.
Een rouwproces vraagt zoveel tijd als nodig is. Op rouwverwerking staat geen deadline. Belangrijk is dat er een punt komt waarop je minder in beslag wordt genomen door het verdriet, dat je de problemen van het leven weer aankan en dat je zelfs kan genieten van alledaagse dingen.
Wat is rouwbegeleiding bij Sereni?
Mensen verbinden en duidelijkheid brengen, dat is de sterkte van Sereni. Elke dag groeit ons netwerk en onze expertise. Dankzij de ervaringen van lotgenoten leren we elke dag bij, we doen het dan ook samen. We zorgen er samen voor dat geen enkele vraag onbeantwoord blijft, vandaag en morgen.
Wij zijn het eerste en laatste aanspreekpunt voor alles wat met uw afscheid te maken heeft. Wij ontzorgen vòòr, tijdens en na het heengaan. Dat doen we door experten in planning, fiscaliteit, testamenten, rouwbegeleiding en andere domeinen samen te brengen in ons expertisecentrum. Zo zorgen we met Sereni voor een nieuwe standaard in uitvaartplanning- en begeleiding.
Wil je graag in contact komen met een expert in rouwbegeleiding of een nazorggesprek plannen, neem dan contact op met je uitvaartplanner.