Na een overlijden wil je iedereen de kans geven om afscheid te nemen. Dat doe je door het versturen van een rouwbrief. Liefst in gedrukte vorm.
Natuurlijk kan je in digitale tijden een e-mail sturen over het heengaan van je dierbare. Of zelfs een sms, maar gewaardeerd wordt het niet. Vooral niet door de wat oudere helft van de bevolking.
Zou je het zelf wel oké vinden als je een mail krijgt met een pdf van een rouwbrief? Denk dan niet dat anderen dat goed vinden. Ben je zeker dat je iedereen op tijd bereikt via mail? Niet iedereen is dag en nacht online. Stel je voor dat je het afscheid van een belangrijke mens mist, omdat je even een digitale detox hebt genomen.
Een verzorgde rouwbrief wordt daarentegen altijd op prijs gesteld. Het gaat daarbij niet alleen over het tonen van respect voor de overledene. Zo’n brief geeft ook heel wat bruikbare informatie. Bovendien is zo’n doodsbrief een uitnodiging om de uitvaart bij te wonen. Om tijd te winnen, verzorgt je Sereni uitvaartplanner meestal zelf de opmaak van de rouwbrief en het rouwdrukwerk.
Wat staat er in een rouwbrief?
Hoe stel je zo’n overlijdensbericht op? Wat voor tekst staat daarin? Je Sereni uitvaartplanner kan je ook daarmee perfect helpen. Hou alvast rekening met de volgende elementen:
- Een symbool, foto, dichtregel, bijbelvers, citaat of liedtekst
- De officïele naam van de overledene
- De geboorteplaats en geboortedatum van de overledene
- De overlijdensplaats en datum van overlijden
- Eventueel de functietitel, zoals gewezen zaakvoerder of CEO
- Eventueel een bedankje voor de artsen, verpleegkundigen of zorginstelling
- De namen van de familieleden die het overlijden melden
- De informatie over de uitvaart: aula, kerk of crematorium met datum, uur en adres
- De informatie over een laatste groet of afscheid (bijv. in intieme kring)
- Eventuele wensen, zoals geen bloemen, of een gift voor een goed doel
Kom meer te weten over hoe je de passende tekst voor een rouwbrief kiest.
De Sereni uitvaartplanner kan je ook vertellen wat de gewoonte is in jouw gemeente. In hechte gemeenschappen is het nog heel gebruikelijk om de doodsbrieven aan iedereen in de gemeente te bezorgen. Belangrijk om weten is dus het aantal brieven (en omslagen) dat nodig is. Wil je een hele waslijst familieleden, vrienden en collega’s op de rouwbrief vermelden, zorg dan dat je de juiste spelling van de namen kent. En bij familieleden is het belangrijk dat je precies weet hoe de stamboom eruit ziet: nicht, neef of achterkleinkind van.
Wil je een foto gebruiken op de rouwbrief, dan is het belangrijk dat je een scherpe foto bezorgt in hoge resolutie (liefst 1 MB). Drukwerk vraagt nu eenmaal om een betere kwaliteit foto dan een online afbeelding. Heb je geen digitale beelden, dan kan een foto altijd worden ingescand, maar reken dan op een licht kwaliteitsverlies. Datzelfde geldt voor een eigen tekening die je zou willen gebruiken.
Hoe wordt een rouwbrief uitgevoerd?
Als alle tekst en beeld voor het overlijdensbericht klaar zijn, dan werk je de opmaak af. De afbeeldingen, de hoeveelheid tekst en het aantal witregels tussen de blokken informatie, bepalen bijna vanzelf het formaat van de rouwbrief: een kaart formaat, enkel of dubbele brief.
Je kan een zwarte rand rond de rouwbrief zetten, of niet. Je kan zelfs een heel apart design laten maken. Ons advies: hou het toch een beetje discreet, een rouwbrief is geen uitnodiging voor een feestje. Tenzij de overledene specifiek om een rouwfeest gevraagd heeft natuurlijk.
Je Sereni uitvaartplanner zal je ook vragen naar de uitvoering van het drukwerk. De papierkleur is meestal wit of gebroken wit. De papiersoort is meestal van redelijke kwaliteit, dat betekent wat zwaarder dan een gewone brief. Je kan kiezen voor glad papier, of papier dat iets ruwer aanvoelt. Dat laatste is net iets chiquer. Ook de omslagen zijn van betere kwaliteit en kunnen worden uitgevoerd met een zwarte rand. Je Sereni uitvaartplanner kan je van alles diverse voorbeelden en uitvoeringen voorleggen.
Als alle keuzes zijn gemaakt en de rouwbrief is klaar, dan vraagt de Sereni uitvaartplanner je om jouw akkoord te geven. Dat heet een ‘goed voor druk’. Bekijk de pdf die je krijgt toegestuurd altijd zeer kritisch, want eenmaal je je ‘goed voor druk’ hebt gegeven, is het document weg. Wil je daarna nog iets wijzigen, dan moet het drukwerk worden overgedaan en dat is dan wel voor jouw rekening.
En wat met het aandenken?
Is dit al het drukwerk dat je nodig hebt voor een uitvaart? Nee, bij de afscheidsplechtigheid verwachten de mensen na afloop een bidprentje of aandenken. Zo’n klein aandenken aan de overledene geeft immers troost. Ook hiervoor wordt vaak een foto gebruikt, de naam van de overledene en een gedicht of tekst voor de herinnering. De uitvoeringen en de mogelijkheden voor doodsprentjes zijn echter zo divers, dat je dit best direct met je Sereni uitvaartplanner overloopt.
Het aandenken wordt meestal uitgedeeld door de medewerkers van Sereni. Je kan dit bidprentje ook zelf nog nasturen aan de mensen die niet naar de uitvaart konden komen. Zo hebben zij ook nog iets om de overledene te herinneren.