Alle uitvaartplanners van Sereni willen maatwerk en kwaliteit bieden. Ze schrikken er echter niet voor terug om ook delicate vragen te beantwoorden.
Bij heel veel mensen bestaat het idee dat de kosten van een crematie lager liggen dan bij een begrafenis. Is dat zo?
Bij heel veel mensen bestaat bijvoorbeeld het idee dat de prijs van een crematie lager is dan een begrafenis. Een woordje uitleg kan dan helpen. We vertrekken daarbij niet vanuit de verschillen tussen een crematie en een begrafenis, maar juist vanuit de overeenkomsten. Het aantal overeenkomsten is namelijk veel groter dan je denkt. De verschillen ontstaan eigenlijk pas na het afscheid.
Om het nog een tikkeltje scherper te stellen: vanaf het moment dat de lijkkist niet meer zichtbaar is.
De overeenkomsten tussen cremeren en begraven
Na een overlijden contacteer je zo snel mogelijk je Sereni uitvaartplanner. Hij of zij haalt het lichaam op en bespreekt de wensen voor eventuele opbaring in een groetkamer in het funerarium. Daarbij worden ook de mogelijkheden voor de lijkkist besproken. Welke kist je kiest, bepaalt de prijs. Een designkist op maat, een fraaie afwerking, een kist van duurzaam hout en ecologische stoffering,… Het kan allemaal, maar het heeft ook allemaal een prijs.
De wet
Een lijkkist moet bovendien aan een aantal wettelijke voorwaarden voldoen. Denk aan het gebruik van milieuvriendelijke lak, een zeker formaat en voldoende degelijkheid en stevigheid. Ook de crematoria stellen zo hun eisen aan lijkkisten, zoals een vlakke bodem en een bepaalde wachttijd voor ontbranding voor de veiligheid van hun medewerkers. Kartonnen kisten worden zelfs niet geaccepteerd. Alle kisten die bij Sereni worden voorgesteld aan de families voldoen aan deze eisen. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen kisten specifiek voor begraven of cremeren.
Het transport
Vergeet ook het transport van het lichaam niet. Dat wordt vlak na het overlijden meestal opgehaald in een discrete wagen. Op de dag van de plechtigheid wordt het lichaam opnieuw vervoerd: naar de locatie van het laatste afscheid, naar de begraafplaats of naar het crematorium.
Menselijke handelingen
Het werk voor de Sereni uitvaartplanner is bij beide opties hetzelfde: het lichaam ophalen, afleggen en koelen, opbaren in een groetkamer, de paperassen in orde brengen (zoals aangifte van overlijden) en de wensen bespreken met de nabestaanden voor de uitvaartplechtigheid.
Ook dat laatste afscheid kan je zo goedkoop of duur maken als je zelf wil. Onze uitvaartplanners geven je graag advies en organiseren alles op maat. Bij Sereni doen we immers niet aan lopendebandwerk.
Tot zover de overeenkomsten, op naar de verschillen. De verschillen tussen cremeren en begraven ontstaan pas wanneer de lijkkist uit het zicht verdwijnt. De mogelijkheden na een crematie of begrafenis verschillen sterk. Aan elke optie zijn dan ook specifieke kosten verbonden.
Welke mogelijkheden en welke kosten zijn er na een crematie?
Bij een crematie wordt de kist na de plechtigheid, of voor de plechtigheid bij een afscheid met de urne, naar de oven gebracht en met lichaam en al verbrand. Dat duurt ongeveer 2 tot 3 uur, afhankelijk van het gewicht. Na de crematie zijn er verschillende mogelijkheden voor de as: een as verstrooiing op de begraafplaats, de as later uitstrooien op een andere locatie, bijvoorbeeld op zee, of de as bewaren in een urne.
Wie kiest voor een urne kan deze mee naar huis nemen, laten begraven op een urnenveld of laten bijzetten in een columbarium op de begraafplaats. De kosten voor een crematie liggen rond de 600 euro. Dat is een prijs die anders is afhankelijk is van het crematorium. Als je de urne wil laten bijzetten, dan ben je weer afhankelijk van de tarieven van de gemeente. Een plek in een columbarium of urnenveld is namelijk niet gratis. De tarieven verschillen sterk per gemeente.
De prijs voor een urne hangt ook af van je wensen: een prachtige Italiaanse design urne of een biologisch afbreekbare urne? Datzelfde geldt voor de juweeltjes of objecten waarin nog een klein beetje as kan worden bewaard: dat kan een hanger van goud zijn of een kaarsenhouder van glas. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je Sereni uitvaartplanner kan je heel wat opties tonen, maar uiteindelijk bepaal je zelf het budget dat je hieraan wil besteden.
Wat zijn de mogelijkheden bij een begrafenis? En welke kosten komen er kijken bij een begrafenis?
Bij een begrafenis wordt na de plechtigheid de kist naar de begraafplaats gebracht. Daar hebben grafdelvers een graf voorbereid. De kist wordt vervolgens in het graf gelaten en de grafdelvers sluiten het graf af.
Je kan kiezen voor een graf in volle grond. Dat is gratis, voor een periode van maximum 10 jaar. Ook kan een graf worden gehuurd, dat heet dan een concessie. De periodes hiervoor verschillen per gemeente, tussen 25 en 50 jaar. De kosten zijn afhankelijk van het soort concessie. Is het een graf voor één of meerdere personen? Is het een graf voor een inwoner van de gemeente of voor een niet-inwoner? Dat heeft allemaal een behoorlijke impact op de prijs. Het verschil kan zelfs enkele duizenden euro’s bedragen. Informeer je dus op voorhand bij je Sereni uitvaartplanner.
Hoe het graf wordt afgedekt, kan je niet altijd helemaal zelf bepalen. Steeds meer gemeentes gaan over tot uniforme regels voor grafzerken of grafmonumenten: hoogte, lengte, breedte. Het verschil in prijs zit ook hier vaak in de keuze van materiaal: blauwe steen voor een afdekplaat of Carrera marmer? Grafornamenten van brons of toch liever een plantje? Een werk op maat van een kunstenaar of een QR-code? Ook hier geldt dat je zelf uiteindelijk bepaalt hoeveel budget je hieraan wil besteden.
Wat je ook doet, laat je altijd goed adviseren door een Sereni uitvaartplanner. Dat voorkomt verrassingen achteraf.