Opeens valt er een brief of e-mail in de bus: een vriend, collega of familielid is overleden. Of je leest een overlijdensbericht van een bekende in de krant. Hoe moet je dan je medeleven betuigen?
Rouw betuigen wanneer je de plechtigheid niet kunt bijwonen
Een overlijdensbericht is eigenlijk een uitnodiging voor het bijwonen van de uitvaart. Als je niet naar de plechtigheid kan komen, dan is het wel gepast om toch je innige deelneming te betuigen. Als je de overledene goed kende, dan kan je even bellen of langsgaan om je rouwdeelname over te brengen. Op de rouwbrief staat meestal waar en wanneer dat gepast is.
Is de afstand te groot, is het contact al wat verwaterd, of gaat het over een minder bekende persoon, dan kan je een kaart sturen met een rouwbetuiging. Je vindt rouw- of condoleancekaarten in de winkel. Vind je dat ouderwets, dan kan je ook online condoleren en een rouwkaart laten sturen. Condoleren via een sms’je of via Facebook gebeurt steeds meer, maar het is nog niet voor elke familie gebruikelijk.
Welke manier van medeleven betuigen je ook kiest, het wordt wel op prijs gesteld als je iets meer doet dan even tekenen met je naam. Maar wat? Dat hangt helemaal van jezelf af. Ben je een creatief iemand die graag gedichtjes schrijft, dan kan je gerust een rouwgedicht schrijven. Wil je een paar regels van een mooie tekst of een gedichtje overnemen? Ook dat is prima. Het zal zeker troost bieden.
Heb je een bepaalde herinnering in je hoofd die je wil opschrijven of vertellen? Doe het gerust, het kan zelfs deugd doen. Ben je iemand die het liever kort en wat zakelijker houdt, dan is het betuigen van je ‘innige deelneming’ of ‘oprechte deelneming’, of ‘gecondoleerd met het verlies van’ of het wensen van ‘veel sterkte en moed’ aan de familie ook prima.
Weet dat je niet de enige bent die moeite heeft met het schrijven van een passende tekst om je medeleven te betuigen. Het gaat erom dat je het probeert. Online kan je volop inspiratie vinden. Het wemelt van de websites met rouwteksten, condoleanceteksten en rouwbetuigingen.
Let wel, als je niet zo’n emotioneel type bent en je stuurt plots een hele emotionele tekst, dan gaan de mensen die je kennen dat misschien wel raar vinden. Blijf dus dicht bij jezelf.
Zeg het met bloemen
Bloemen zorgen vanwege hun natuurlijke schoonheid al bijna vanzelf voor troost. Daarom worden ze ook zoveel gebruikt om te condoleren. Als je woorden tekortkomt, dan kan je met bloemen immers wél laten zien wat de overledene voor je heeft betekend. Belangrijk is wel dat je je bloementuil of krans tijdig bestelt en laat versturen. Op de dag van de uitvaart is het te laat. Je kan bij de Sereni uitvaarplanner terecht om rouwbloemen of een rouwkrans te bestellen voor een uitvaartdienst. Weet je niet goed welke bloemen het beste passen bij een uitvaartplechtigheid? Lees dan zeker eens onze tips voor het kiezen van een gepast rouwboeket.
Soms staat er op de rouwbrief ‘geen bloemen of kransen’ vermeld. Dan is het belangrijk dat je deze wens respecteert.
Ook vermelden steeds meer rouwbrieven een goed doel met een rekeningnummer. Vaak is daar een connectie met de overledene, of dat nu om een hobby gaat of het ondersteunen van een onderzoeksinstelling. Het storten voor een goed doel als condoleance blijft echter een alternatief, het is geen verplichting.
Condoleren tijdens de plechtigheid
Bij een plechtigheid wordt meestal een condoleance rij gevormd. De nabestaanden stellen zich op in volgorde van nabijheid. Als bijvoorbeeld de echtgenoot is overleden, dan zal de echtgenote als eerste staan en de kinderen in volgorde van leeftijd. Dit is hét moment om de familie te condoleren en hen innige deelneming te wensen.
En als je het echt niet weet, vraag het dan gewoon ter plekke. Dat is niets om je voor te schamen. Je wilt het immers goed doen, toch?