Afscheid nemen van iemand hoeft niet te betekenen dat we deze persoon ook moeten loslaten. Dankzij een troostartikel hebben nabestaanden toch een blijvende herinnering aan hun overleden dierbare.
Bijzonder, Kennis, Rouw
Vandaag de dag bestaan er troostartikelen in allerlei verschillende soorten, vormen, maten en kleuren. Denk bijvoorbeeld aan urnen maar ook aan rouwjuwelen, gedenkstenen en fotokaders. Deze rouwartikelen hebben ook een belangrijke symbolische waarde. Zij kunnen namelijk helpen bij het verwerken van een verlies en het daarbij horende rouwproces.
Afscheid nemen van iemand hoeft niet te betekenen dat we deze persoon ook moeten loslaten. Dankzij een troostartikel hebben nabestaanden toch een blijvende herinnering aan hun overleden dierbare. Het is een troostend gebaar voor iedereen die te maken krijgt met afscheid en verdriet. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor juwelen waar een symbolische hoeveelheid as in kan bewaard worden of een vingerafdruk van de overledene op wordt gegraveerd. Op deze manier kunnen mensen hun geliefde – letterlijk – over en altijd met zich meedragen.
Wanneer we in onze omgeving geconfronteerd worden met iemand die aan het rouwen is, vinden we het vaak moeilijk om onze emoties onder woorden te brengen. Vaak zien we dan ook dat meer en meer mensen troostartikelen als geschenk geven aan nabestaanden om hun steun te betuigen en hen sterkte toe te wensen. Met een geschenk proberen we iemand in rouw een steuntje in de rug te geven. Troostartikelen hebben de kracht om mensen in een moeilijke periode dichter bij elkaar te brengen.
Rouwartikelen zijn ook belangrijk om thema’s zoals afscheid en verlies meer bespreekbaar te maken. Door het dragen van een rouwjuweel of het zetten van een troostartikel in je huis maak je jouw verlies zichtbaar. Je geeft openlijk aan dat je een geliefde die je mist altijd dicht bij jou wil hebben. Door met je verdriet naar buiten te treden help je tegelijkertijd om het taboe rond rouwen te doorbreken.
Een troostartikel, afscheid nemen is niet loslaten.