Sereni plant een bos in België in samenwerking met Go Forest. Een symbiose waarbij het nemen van afscheid en het planten van bomen elkaar ontmoeten.
Bijzonder, cultuur, Kennis, Natuur, Rouw
Op een iets of wat bewolkte zomerdag ontmoeten Bram Coussement en Sarah Parent elkaar aan het S.M.A.K. in Gent. Wie geen besef van tijd zou hebben zou die dag gedacht hebben dat het al herfst was. Dat maakte een wandeling in het tegenoverliggende Citadelpark al snel duidelijk. De grond bedekt met gevallen bladeren toverde het park om tot een herfstig decor. Een ideale setting voor een gesprek over bomen, afscheid en ondernemen.
Tekst © Laura Lemahieu – Foto © Filip Naudts
Wat Bram Coussement en Sarah Parent zonder twijfel gemeen hebben is hun diepgeworteld passie voor ondernemen. Bram Coussement is de CEO van Sereni, wat hij zelf beschrijft als ‘een zorgbedrijf van A tot Z’. Sereni is niet enkel een organisatie dat begrafenisondernemers verenigt maar een platform voor alles wat met afscheid te maken heeft. Daar is het ONTroerd magazine een voorbeeld van.
Sarah Parent is CEO – Chief Ecological Officer zoals zij dat zelf noemt – van Go Forest, een tak van CO2logic die focust op herbebossing. “Wij planten bomen in landen waar er veel nood is aan herbebossing. Eigenlijk is er in elk land nood aan herbebossing, maar wij gaan altijd voor die extra impact in het buitenland door ook jobs te gaan creëren. Wat wij proberen is bedrijven te motiveren om het planten van bomen toe te passen in hun businessmodel”, vertelt Sarah. Met Go Forest wilt Sarah Parent niet enkel ontbossing tegengaan om zo de natuur te herstellen maar ook bewustwording creëren rond de huidige klimaatproblematiek. Iets wat vandaag de dag van cruciaal belang blijkt te zijn. “Ik merk dat de klimaatverandering nog door 10% van de mensen wordt ontkend. Dat is echt veel. En zelfs bij de overige 90% is er nog heel wat gedragsverandering mogelijk. Dat is wat wij met Go Forest proberen te doen. Ik ben zelf geen perfecte greenie maar ik vind wel dat je kan teruggeven in het leven zonder aan uw wensen of levensstijl te moeten komen. Ik wil het gewoon toegankelijk maken. Ik wil niet de extreme activist zijn. Pas op, die zijn echt broodnodig. Ik vind dat echt de max dat zij er zijn omdat zij heel wat druk op de politiek leggen, maar ikzelf ben meer diegene die zich onder de ondernemers mengt en kijkt naar hun businessmodel en hoe we daarin het planten van bomen kunnen passen.”
Over bomen planten en afscheid nemen
Ik zie afscheid eigenlijk als een boek dat je meegeeft, eerder dan een boek dat je dichtslaat.
Bram Coussement, CEO Sereni.
Vandaag de dag hebben al meer dan honderd bedrijven bomen geplant via Go Forest waaronder ook binnenkort Sereni. Waarom heeft Sereni er voor gekozen om mee te stappen in het verhaal van Go Forest?
Bram Coussement: “Ik geloof vrij sterk in het collectief. Mensen zeggen al gemakkelijk ‘als je een kei verlegt in het water dan verandert de stroom’ maar ik denk wel dat je het net iets groter moet durven zien. Je kunt niet verwachten dat elk jaar opnieuw elke kleuter of scholier ergens langs de autostrade een boompje gaat planten. Dat is zeer goed bedoeld maar je moet vooral durven in grotere getallen te denken. In Het Nieuwsblad stond onlangs op de voorpagina dat de Vlaamse regering achter zit op schema met het uitvoeren van het Bosplan. Men slaagt er dus in Vlaanderen voorlopig niet in om voldoende bomen te planten. Als je de handen in elkaar zou slaan met verschillende bedrijven en KMO’s in België – die trouwens veel langer meegaan dan regeringen – om iets te verwezenlijken op vlak van klimaat en natuur, dan pas geraak je vooruit volgens mij.”
Sarah Parent: “Sereni is wel één van de bedrijven aan boord die het echt gewoon keihard meent. Je merkt een verschil in maturiteit bij bedrijven en het waarom dat ze bomen planten. Maar bij Bram hoor je bijvoorbeeld direct dat dat leeft. Hij vindt het een no-brainer dat je iets teruggeeft maar bij sommige moet ik dat echt nog uitleggen dat wij als mensen veel van de natuur nemen en dat het belangrijk is om ook iets terug te geven. Maar zelfs bij de bedrijven waar de maturiteit nog niet daar is, merk je wel dat ze door positieve reacties in hun omgeving steeds meer en meer willen doen. Je ziet dat er een verschil is in vertrekpunt bij bedrijven maar dat vind ik er net zo boeiend aan. Ik voel mij echt soms een missionaris.”
Bram Coussement: “Ondernemerschap is gewoon doen. En dat geldt ook voor onze samenwerking met Go Forest. Ik kan heel lang liggen zagen dat er te weinig natuur is, te veel CO2 is, te weinig bossen zijn en dat er te veel wordt gekapt maar uiteindelijk gaat het erover dat je er iets mee doet. Beter dan erover te praten maar helemaal niets doen.”
Sarah Parent: “Er wordt inderdaad veel meer over gepraat dan gedaan eigenlijk. Practice what you preach is nog niet vaak het geval.” Ook bij ons is er nog heel wat werk aan de winkel als het gaat over de gezondheid van de Belgische bomen. Doordat de bomen in België ziek zijn, is het ook belangrijk om in eigen land bomen te blijven planten. Een boodschap die Sereni helemaal ter harte heeft genomen. Sereni gaat samen met Go Forest een bos planten in Florenville dat gelegen is in de provincie Luxemburg. Een verhaal waarbij het nemen van afscheid en het planten van bomen elkaar ontmoeten.
Bram Coussement: “Ik zie afscheid eigenlijk als een boek dat je meegeeft, eerder dan een boek dat je dichtslaat. Je kan dat boek opendoen, erin lezen, meenemen wat je zelf belangrijk vindt en weer verder doorgeven. Afscheid wordt vandaag te veel gezien als iemand loslaten en ervan wegstappen. Ik vind dat we veel explicieter moeten nadenken over ‘wat vind ik belangrijk in het leven’ en ‘wat wil ik zeker dat mensen daarvan meenemen in hun leven’. Een boom is daar een levend bewijs van want die blijft staan en overstijgt generaties. Een boom vertelt op een of andere manier zijn verhaal. Ik denk dat mensen bewuster moeten leven en bewuster moeten omgaan met alles. Dat kan gaan over menselijke relaties, over wat je graag doet, wat je graag eet, hoe je graag sport maar ook over wat je niet leuk vindt. Het belangrijkste is dat je dat meegeeft maar wel altijd met respect voor een ander en respect voor de cultuur van een bepaalde persoon.”
Sarah Parent: “Het zou mooi zijn om in dat bos in Florenville bijvoorbeeld een wandelroute uit te stippelen voor mensen die iets te verwerken hebben of daar nood aan hebben. Dat is echt super effectief. Gewoon in de natuur zijn, geen muziek in de oren en luisteren naar het geluid. De veranderingen in de natuur waarnemen. Dat is gewoon ook mooi vind ik. Ik vind dat elk seizoen zijn schoonheden heeft. Ook al is de winter rauw, ik vind dat daar toch een schoonheid in zit.”
Gewoon in de natuur zijn, geen muziek in de oren en luisteren naar het geluid. De veranderingen in de natuur waarnemen.
Sarah Parent, CEO Go Forest.
Een groenere uitvaart
Ook binnen de uitvaartwereld zijn er discussies over of en hoe uitvaarten duurzamer kunnen. Steeds meer denkt men na over duurzaamheid en andere vormen van begraven worden. Ook Bram Coussement, de CEO van Sereni, heeft daarover een duidelijke mening.
“Eigenlijk zou ik het aantal crematies willen terugdrijven. Hoe vreemd is het niet dat wij waanzinnig veel energie verspillen en uitstoot creëren door crematies te doen? De vraag is: staan mensen ervoor open om terug meer naar het authentieke te gaan? In Duitsland heb je bossen die de laatste bestemming zijn. Geen sombere landschappen, maar levende bomen die samen een bos vormen. Een plek met een sentimentele waarde, waar gezinnen met kinderen kunnen wandelen en men over verschillende bomen kan leren. In België bestaat dat niet. En als we dan toch een combinatie moeten hebben van een begraafplaats, gecombineerd met het uitstrooien van assen, zou het dan niet beter zijn om een bos te hebben waar zowel kan begraven worden of dat waar je de as kan uitgestrooien worden bij de een eigen boom?”
Triestig en dor
“Daarnaast zijn een behoorlijk aantal begraafplaatsen triestige, dorre plaatsen. Als je naar de Commonwealth oorlogskerkhoven kijkt, die zijn fantastisch onderhouden. Mensen liggen daar gewoon begraven, er is geen crematie aan te pas gekomen. Geen uitstoot, geen verbranding, geen energie…”, besluit Bram Coussement.