Ga verder naar hoofdcontent

Van 20 april tot en met 11 mei vind je in de MAD Gallery van PXL-MAD School of Arts een ongewone tentoonstelling. De vrij toegankelijke expositie ‘In Absence’ verzamelt honderden rouwobjecten, sieraden en kunstwerken van verschillende kunstenaars en musea. Drie weken lang vinden er in de expositieruimte ook verschillende evenementen plaats voor jong en oud: een tekenworkshop, panelgesprek, lezingen en een boekvoorstelling. Initiatiefnemer Sereni: “Over verlies moet je binnen je gezin en vriendenkring zonder taboes kunnen praten. Kunst en cultuur verlagen de drempel om dat te doen.”

cultuur

foto’s  © Tania Mertens

Drie weken lang vrij toegankelijke expositie en evenementenprogramma in gebouwen PXL-MAD Gallery in Hasselt.

Van 20 april tot en met 11 mei vind je in de MAD Gallery van PXL-MAD School of Arts een ongewone tentoonstelling. De vrij toegankelijke expositie ‘In Absence’ verzamelt honderden rouwobjecten, sieraden en kunstwerken van verschillende kunstenaars en musea. Drie weken lang vinden er in de expositieruimte ook verschillende evenementen plaats voor jong en oud: een tekenworkshop, panelgesprek, lezingen en een boekvoorstelling. Initiatiefnemer Sereni: “Over verlies moet je binnen je gezin en vriendenkring zonder taboes kunnen praten. Kunst en cultuur verlagen de drempel om dat te doen.”

Een pijnlijk verlies van een familielid, vriend of kennis. Niemand blijft ervan gespaard. En toch rust er nog een taboe op het rouwproces dat volgt na zo’n verlies. Met een tentoonstelling en evenementenprogramma van drie weken willen de PXL-MAD School of Arts en uitvaartplanner Sereni de terughoudendheid van de Vlaming om troost te zoeken de wereld uit helpen. Niet alleen bij volwassenen, maar ook bij kinderen.

“We hebben al te vaak de neiging om te denken dat rouwen iets is wat je alleen moet doen. En we vergeten ook dat kinderen op een andere manier rouwen dan volwassenen. Onze maatschappij is er niet op gericht om lang bij een verlies stil te staan. We voelen de druk om snel over te gaan tot de orde van de dag, terwijl het juist helend kan werken om méér tijd te nemen. We willen met deze tentoonstelling, die best uniek is in ons land, gezinnen bewust laten stilstaan bij verdriet en hen inspiratie geven om het gesprek met elkaar aan te gaan.” – Thomas Heiremans van uitvaartplanner Sereni


Tientallen koffietassen


Wat de bezoekers kunnen verwachten? In de eerste plaats tientallen doordeweekse objecten die mensen doen denken aan een overleden dierbare. Denk aan: alledaagse koffietassen, een bidprentje, kledij, juwelen en andere voorwerpen die een overleden familielid vaak gebruikte. Daarnaast bevat de expositie verschillende werken van onderzoekers en docenten van PXL-MAD, gerenommeerde kunstenaars, waaronder Hans Op de Beeck, Berlinde De Bruyckere en Stefan Peters, en verschillende stukken van internationale musea als Tot Zover (Amsterdam) en Museum fur Sepulkralkultur (Kassel).

“De mens heeft zo’n 10 000 objecten die achterblijven als je sterft. In de eerste maanden en jaren hecht je enorm veel belang aan de objecten van de dierbaren die je verloren hebt. Nadien neem je er meer afstand van en kijk je met een meer poëtische blik naar het afscheid.
Die combinatie hebben we ook in onze tentoonstelling en evenementen geïntegreerd. We leggen ook de link tussen rouwtradities uit het verleden en het heden. We willen hiermee mensen helpen om over verlies te spreken in een veilige omgeving. Voorwerpen kunnen de afwezigheid van een gestorven geliefde pijnlijk voelbaar maken, maar tegelijk die persoon terug oproepen. Iedereen zal ongetwijfeld aangegrepen worden door de beelden en verhalen en de link leggen met gebeurtenissen in diens eigen leven.”
– Nadia Sels, gastdocente PXL en medecurator van de tentoonstelling.


Grootste archief nazivervolging

Naast de expositie in de MAD Gallery is van 17 april tot 4 mei ook #StolenMemory te zien op de campus. Deze internationaal reizende expocontainer van de Arolsen Archives is het grootste archief over nazivervolging ter wereld. Stolen Memory focust op persoonlijke bezittingen (juwelen, foto’s, horloges, enz.) van gedeporteerde concentratiekampgevangenen, die door de nazi’s geconfisqueerd werden en nog niet aan erfgenamen terugbezorgd konden worden. Daar probeert ook PXL-MAD verandering in te brengen, met o.a. een uitgebreid publieksprogramma met lezingen en debatten, een concert, een filmvertoning, en een kunstwedstrijd.

Drie weken lang evenementen rond rouwen en verlies

Naast deze tentoonstellingen, organiseren Sereni en PXL in de expositieruimte ook verschillende evenementen voor het brede publiek. Dit staat onder andere op het programma: een lezing over de rol van kunst bij ziekte en verlies, een bezoek van afscheidsfotografen, een boekvoorstelling en een tekenworkshop waarbij illustratoren live tekeningen maken om het verlies dat bezoekers in hun leven ervaren hebben op papier te zetten.

De tentoonstelling ‘In Absence’ en bijhorende evenementen vinden plaats van 20 april tot 11 mei in de nieuwe gebouwen van PXL-MAD in Hasselt en zijn elke dag vrij te bezoeken tussen 14u en 18u. Het hele programma vind je hier: https://ontroerd.be/in-absence/

Opening tentoonstelling donderdag 20 april om 19u.

Deelnemende kunstenaars en designer: Frederik Aerts, Dinie Besems, Alexander Blank, Manu Bloemen, Bifei Cao, Patrick Ceyssens, Erik Chiafele, Erinn M. Cox, Berlinde De Bruyckere, Peter de Cupere, Cristina Filipe, Alice Frey, Patricia Domingues, Nedda El-Asmar, Daan Gielis, Peter Hoogeboom, David Huycke, Meiri Ishida, Sun Jie, Lauren Kalman, Jo Klaps, Maria Konschake, Otto Künzli, Anke Land, Suska Mackert, Griet Moors, Evert Nijland, Hans Op de Beeck, Ruudt Peters, Stefan Peters, Lucy Sarneel, Studio Pieter Stockmans, Ilse Van Roy, Luca Vanello, Charlotte Vanhoubroeck, Jan Van Imschoot, Cathérine Verboven, Truike Verdegaal, Ellen Vrijsen, Jeannine Vrins, Jun Won Jung, Rayah Wauters, Het Wilde Oog, Mian Wu, Karen Wuytens, Zaozao Zhang

Met dank aan uitleners: Everyday gallery, Liesbeth den Besten, Stan Hendrickx, Kerkraad Borgloon, Kerkraad Rekem, Luk Lambrecht, Miecke Oosterman, Museum Für Sepulkralkultur, Museum Voor Schone Kunsten Gent, Ruudt Peters, Erven Lucy Sarneel, Nadia Sels, Studio Pieter Stockmans, Totzover Nederlands Uitvaartmuseum